Vacare

Ik vroeg een naaste collega of hij tijdens mijn komende vakantie standby wilde staan. Dat wilde hij. Ik gaf aan dat het wel voor vier weken is, omdat ik zo’n beetje de hele maand juli weg ben. Maar ik beloofde hem direct dat ik de resterende elf maanden van het jaar zelf wel weer wat ga doen.
Hij stuurde een smiley terug.

Vier weken vakantie is lang, al vinden onze kinderen dat fijn omdat ze vakantie komen vieren in ons huis. Dat is omdat we wonen in een vakantiedorp dat zelf leeft van vakantie. Het is fijn om in een vakantiedorp te wonen. We genieten van de gezelligheid die daardoor elk jaar ontstaat en de vele Horeca die ons dorp heeft. En van de rust, als al die toeristen half september weer vertrokken zijn.

Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacantia. Vacantia betekent ‘vrij van verplichtingen’. Wat zoeken mensen die vacantia hebben? Het Latijn kent drie betekenissen voor het onderliggende werkwoord ‘vacare’: vrij zijn van, vrij zijn tot en vrij zijn voor. Ik zet ze even op een rijtje.

  1. Vrij zijn vàn!
    Dat is vakantie: vrij van gedoe, storende gedachten, spanningen en van zorgen. Het gewone leven is hectischer dan ooit. Je moet alle sociale media bijhouden, voortdurend posten dat het leuk met je gaat. Je moet aan alle hypes meedoen en zorgen dat je niets mist. Je moet ook nog eens het juiste kiezen uit wat de reclame dagelijks over je uitkotst. En het werk gaat in een razend tempo in de efficiënte en overgeorganiseerde samenleving die we zijn. Geen wonder dat veel mensen uitvallen en opgebrand raken. We bieden de vakantiegangers in Langweer dus dat men echt vrij mag zijn van wat hen bezighoudt: even helemaal niks.
  2. Vrij zijn tòt!
    Dat is vakantie ook: niet alleen vrij van verplichtingen, maar ook vrij om te ontvangen, om mensen en dingen op je af te laten komen. Vrij om je te verwonderen over de prachtige lindebomen op de Buorren, waar je de andere maanden in je haast snel onderdoor loopt. Vrij om te mijmeren over het water, om een mooi boek te pakken of een goede film te zien. En om weer echt te genieten van de kilometerslange ‘oprijlaan’ van ons dorp waar je nu rustiger dan anders doorheen rijdt.
  3. Vrij zijn voòr!
    Dat is vakantie ook: vrij voor de ander die op je pad komt, toevallig of omdat je afgesproken hebt om samen te gaan eten. Je bent echt vrij voor de ander omdat er niks in je nek hijgt. Dat maakt je vrij om te ontvangen. Het is in dit verband dat in de kloosters van vacare werd gesproken als vrij zijn om God te ontvangen. Of humanistischer gezegd: vrij voor je diepste ik, ontvankelijk voor wat je toevalt. Dat is het ultieme doel en het is mooi als het je lukt om dat na je vakantie nog een tijdje vast te houden.

Ik heb geen enkele reden om te staken, want ik kan straks zomaar vier weken op vakantie. Wees gerustgesteld: de kerk gaat ook niet staken, want de kerk is geen Schiphol. Dat is maar goed ook, want in de kerk gaat het juist over vrij zijn. Ik beoefen mijn vrijheid elders om straks weer vrij te zijn voor anderen. En ik oefen voor over een jaar of acht, als ik gepensioneerd ben. Want gepensioneerden hoor ik namelijk vaak zeggen dat ze altijd vakantie hebben, waar ze dan aan toevoegen dat ze het drukker hebben dan ooit. Gepensioneerd zijn en nooit vakantie hebben? Ik moet er niet aan denken. Laat mij dan eerst nog maar een jaar of acht werken.

Gepubliceerd in Dorpsblad Langweer, juni 2022