Het ponkje en de dominee

Blog 17 januari 2011 – het ponkje en de dominee.

In Sneek hebben we ons een tijdje terug als collega’s voorgenomen om ons voortaan ook te laten becollecteren. Het levert een hoop verlegenheid op. Ik heb namelijk praktisch nooit geld op zak. Waarom zou ik ook? Als ik op mijn fietsje de stad inrijd is dat meestal om iemand te bezoeken en daar heb ik geen geld voor nodig. En als ik naar de kerk fiets, is dat om daar voor te gaan en daarvoor hoefde ik tot voor kort nooit geld bij me te hebben. En als ik als kerkganger in de kerk ben, zit ik naast mijn vrouw die wel gewend is becollecteerd te worden. En daar sta ik dan op de meeste zondagen. Het is weer collecte en het ponkje gaat rond en dominee heeft geen geld op zak. Vaak wel een portemonnee, maar zonder zelfs maar een stuiver daar in. Zelfs geen pepermuntje.

Eind volgende week las ik een voorstel om de collecte voor de kerk in de kerkdienst af te schaffen. Dat zou voor mij reuze handig zijn. De schrijver stelt dat het niet goed is dat men in de kerk met zichzelf bezig is. Laten we dus wel geld inzamelen voor anderen in de kerk, maar niet voor onszelf en laat dat geld maar binnenkomen via Aktie Kerkbalans.

Nu is dat wel wat raar geredeneerd. We mogen dus wel geld voor onze eigen gemeente ophalen, maar niet in de kerkdienst. Daarom heb ik een ander voorstel: we pinnen voortaan in de kerk. Nee, niet in de plaats van de collectezakken en ook niet (in Ysbrechtum) door zo’n apparaat te monteren op lange collectestokken die de rijen door gaan, maar via een electronisch poortje bij elke uitgang van de kerk (zeker ook bij de consistorie!). Dat poortje staat zo ingesteld dat je voortaan wel de kerk in kunt, maar er niet meer uit kunt zonder te betalen. Als je je pinpas door de automaat steekt en aangeeft dat je betaalt (de hoogte mag je zelf bepalen, al naar gelang de kwaliteit van de dienst), gaat het poortje open en kun je de kerk verlaten. Alleen dan kunt je er zeker van zijn dat je voorganger ook becollecteerd wordt.

Ik ben erg benieuwd welke gemeente dit als eerste invoert.

Ave.