boze heteroseksuele man

Een boze heteroseksuele roze man.

“Je bent gewoon een boze heteroseksuele witte man!”
Dat zeggen mijn thuiswerkende vrouw en zoon tegen me in de koffiepauze op kantoor. Het is maandagmorgen en we werken vanwege de lockdown alle drie thuis. We zitten gedrieën aan de eettafel aan de koffie. Vrouwlief vertelt van de laatste peiling van EenVandaag, dat dagelijks peilt wat het Nederlandse volk vindt. Zoonlief zegt: “Ik vind nooit wat, ik moet altijd alles kopen. En als ik wat vind, breng ik het naar de politie.” Hij vindt het onzin, die peilingen. Ik ook. Ik vertel dat ik juist daarom altijd aan alle peilingen mee doe en in het vaste panel van EenVandaag zit. Vrouw en zoon kijken me verbaasd aan. Ik vertel dat ik dat doe omdat ik het belachelijk vind dat er altijd meningen worden gevraagd over dingen waar gewone mensen geen verstand van hebben. Bijvoorbeeld: “Moet er een mondkapjesverplichting op middelbare scholen worden ingevoerd?” Ik antwoord dan: “Ik ben geen viroloog, vraag dat aan wetenschappers die er verstand van hebben, maar niet aan mij.” En als ik geïrriteerd ben, typ ik: “Wat een onzin dat jullie dat aan mij vragen. Ik ben wel een wetenschapper, maar in een ander vak. Ga als peiler op zoek naar deskundigen in plaats van dit soort dingen aan mensen te vragen die hiervoor niet hebben doorgeleerd!”
Het gelach aan de eettafel laait op: “Je bent gewoon een boze heteroseksuele witte man!” Ja, het gaat er gezellig aan toe op kantoor in huize Veldhuizen. Mijn vrouw en zoon zien al helemaal voor zich hoe men bij de redactie van EenVandaag in Hilversum op mijn antwoorden reageert: “Ach, daar  heb je die boze heteroseksuele witte man ook weer. Wat zou die man eigenlijk voor werk doen?” Als man en huisvader heb ik mijn gezag blijkbaar helemaal verloren. Dat ik ook nog eens hun dominee ben, telt ook al niet.
Een tijdje geleden hoorde ik dat mijn vader op zijn 82e ook in het vaste panel van EenVandaag zit en ook altijd meedoet met de peilingen over de stellingen van Stand.nl. Ook hij wil een genuanceerd antwoord laten horen in de media, zo vertelde hij. Ik ben dus erfelijk belast als boze witte heteroseksuele man. Maar ben ik wel zo iemand? Dat ik heteroseksueel ben, kan ik helaas niet ontkennen. Maar wit ben ik niet. Als ik in de spiegel kijk, zie ik altijd een roze varkenskleurig gezicht.
En boos? Welnee, ik zoek altijd de nuance. Ik ben niet zo snel boos. Denk ik. Maar als ik even later op mijn kantoorplek zit, bedenk ik dat ik toch boos ben. Ik ben boos op opiniemakers en internetpeilers die alleen maar geïnteresseerd lijken te zijn in opvattingen van mensen. Eigenlijk werken ze er zo aan mee dat feiten alleen nog maar als meningen interessant zijn en dat is funest voor onze democratie. Ik maak me zorgen dat zo’n 5% van de bevolking in allerlei vreemde complotten gelooft en daar op de sociale media zoveel kabaal over maakt dat het lijkt dat iedereen dat vindt. Ik ben bezorgd dat wetenschappers door een deel van de samenleving steeds minder worden vertrouwd. Ik snap dat niet. Als ik autopech heb, vertrouw ik het oordeel van de automonteur en als ik ziek ben de dokter. En als het mobieltje van mijn werk het niet doet, ga ik naar de technische dienst van Patyna.
En toch…. Fotomodel Doutzen Kroes kwam na een aantal uren onderzoek op Google uit de kast als viroloog. Dat geeft ook mij ongekende mogelijkheden. Daarom stel ik me beschikbaar als de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Ik heb verstand van voetbal, want ik kijk wekelijks naar Studio Sport. Ervaring heb ik ook, want ik coachte een paar jaar het meisjesteam van mijn dochter. En ik ben even oud als Ronald Koeman. Dus. En van die twee miljoen afkoopsom die Barcelona aan de KNVB moest overmaken, zullen ze me heus wel een paar jaar kunnen betalen.

 

Naschrift: deze column is geplaatst in Dorpsblad Langweer. De KNVB heeft geen contact met me opgenomen, het is Frank de Boer geworden. EenVandaag maakt nog steeds hetzelfde soort opiniepeilingen, waaraan ik nog altijd op de boven beschreven wijze deelneem.