Fietsen van Sneek naar Jeruzalem?

Terug naar de pagina ‘Ga toch fietsen!’

25 februari 2011 – Ooit op de fiets van Sneek naar Jeruzalem?

Er begint wat te kriebelen, maar ik weet niet wat ik daar mee moet. Het gaat over fietsen naar Jeruzalem. Op internet zijn er verslagen te lezen van mensen die daar heen zijn gefietst. Daaronder een drietal dominees, allemaal in hun eentje:

– Bas Ader in 1936. Hij was toen nog theologisch student en werd aansluitend predikant in Nieuw Beerta waar hij in 1944 werd opgepakt en gefusilleerd omdat hij Joden in huis had.

– Siebe Hiemstra in 1996. Siebe was met zijn vrouw Monica Schwarz dominee in Nieuw Beerta, inderdaad, de gemeente van Bas Ader. Siebe heeft de route van Bas Ader grotendeels gevolgd in het voorjaar en zomer van 1996. Hij schreef daarover samen met zijn vrouw het boek ‘Pelgrim naar Jeruzalem’.

РCees van Veelen in 2010. Cees is gevangenispredikant en fietste in 2010 van Amsterdam naar Jeruzalem via oa Taizé en Rome. Hopelijk komt er een boek van hem uit. Een verslag is te vinden op www.pelgrimopdefiets.blogspot.com.

Ook anderen maakten de tocht en ook van hen zijn op internet verslagen te lezen. Ook las ik het prachtige boek van Aukje van Gerven, getiteld ‘Beroep: avonturier’, waar ze verslag doet van een fietstocht van Tanzania via Jeruzalem naar Nederland. Een geweldig boek!

Zou het er van komen dat ik ook ooit eens van Nederland naar Jeruzalem fiets? Het lijkt me geweldig, maar vooralsnog zal het een droom blijven. Hoe kan ik zomaar drie maanden verlof krijgen om die 5000 √† 6000 km af te kunnen leggen? En wat kost dat allemaal wel niet, ook aan materiaal? Er zal toch minstens echt een nieuwe fiets voor moeten komen en nog veel meer. Nee, de eerste jaren zal het bij dromen blijven en misschien komt het er wel nooit van. Maar heeeeeel misschien later………

We zullen zien.