Amateur-organist

Terug naar de startpagina.

Ik speel sinds mijn achtste kerkorgel. Als jong kind kreeg ik les van mejuffrouw Van Piekeren in Wapenveld, als puber van Cor de Haan in Alblasserdam (bekend van de Doelenconcerten op tv) en van 2005 – 2011 studeerde ik bij John Terwal in Joure, één van de voormalige winnaars van het Internationale Orgelimprovisatieconcours in de Bavokerk in Haarlem.

Naast mijn werk als leerkracht was ik organist in onder andere Spijkenisse, Delft en Leerdam. Nadat ik predikant werd in 1999 was ik geen kerkorganist meer, maar studeerde wel verder. Vrijwel dagelijks kruip ik achter het klavier om me verder te bekwamen. Tegenwoordig kan ik daarvoor mooi terecht op het prachtige historische Van Dam orgel in de kerk van Langweer.

Als amateurorganist kan ik natuurlijk bij lange na niet tippen aan het spel van professionele musici. Wel waag ik me aan de grote orgelwerken. Zo heb ik een breed reperoir opgebouwd van Sweelinck, via vooral Bach, Mendelssohn en Franck tot aan Hindemith, Alain, Welmers en Cor Kee. John Terwal heeft daarin veel voor mij betekend. Zo nu en dan houd ik ergens een publieke orgelbespeling. Na de kerkorgelstudie bij John Terwal studeerde ik enige tijd bij Kees Nottrot. Momenteel studeer ik bij Bob van der Linde, de nieuwe organist van de Martinikerk in Sneek.

In het kader van een ‘familieconcert’ werd in juni 2012 live een cd in de Hervormde Kerk van Wapenveld opgenomen (opname: Ernst Burgmeijer). Naast koorzang van het familiekoor voerde ik de volgende drie werken uit op drukwindharmonium en op het forse Reilorgel dat daar onlangs geplaatst is (klik op de titel om het te beluisteren). Helaas ontbreekt de kerk elke nagalm waardoor het orgel niet zo uit de verf komt. Het is een live-opname en bepaald niet foutloos, maar de drie onderstaande links (via Youtube) geven wel een indruk van mijn hobby.

Gabriel Pierné (1863-1937),
Prélude, uit: Trois Pièces.

Cesar Franck (1822-1890),
Prelude, fugue et variations Opus 18

Deze intieme en charmante compositie is overbekend als orgelwerk en wordt veel op orgelconcerten gespeeld. Hier wordt het gespeeld in de oorspronkelijke samenstelling van Piano en Drukwindharmonium.
Het drukwindharmonium is een Alexandre & Fils, ter beschikking gesteld door Rikus Kamminga uit Sneek.
De piano werd bespeeld door Henk Veldhuizen (zoon) die piano studeerde bij Pauli Yap en organist is in Scharnegoutum, IJlst en Wolvega.

 Johann Seb. Bach (1685-1750),
Fuga in 5 voci in Es  BWV 552.